999951_794425950570742_1044696925_n

Chris Rock spunea o chestie destul de interesantă legată de minciuna la femei. Spunea ceva de genul că femeia este ea în sine o minciună; e suficient să te uiţi la machiaj, tocuri, tot felul de instrumente ale minciunii, de la chiloţi cu fese de aur până la sâni de plastic. În principiu, aşa este. Industria minciunii este la propriu o industrie. Aşa se construiesc reţele întregi de mărfuri. Aşa se naşte apogeul schimburilor economice, dar nu despre asta o să vorbim aici, ci despre minciuna dintre oameni, nu cea corporatistă, de piaţă, de rentabilizare a unor alegeri dictate de uzul comerţului, al mercantilismului de buzunar, superficial.

Dacă femeile sunt o minciună, oare bărbaţii nu sunt? Ei nu-şi ascut privirea, nu-şi arată podoabele vestimentare, materiale, nu excelează în a fi făptaşii propriilor vicleşuguri? Dacă o femeie arată nişte sâni pe care nu-i are, atunci un bărbat nu poate să arate ce are?  Sau ce nu are? Şi chiar dacă e vorba de operaţii estetice, ori de un sutien simandicos, principiul minciunii este acelaşi – a ascunde vulnerabilitatea sub forma unor nuanţe provocatoare. La fel e şi cu maimuţa masculină care-şi etalează bunurile, de multe ori moştenite, pentru că nu este în stare să le producă. Cert e că, oricum ai privi, toţi mint! Şi mai ales, se mint! Toţi caută să ofere materie, palpabil, piatră, şi să primească în schimb trăire şi suflet.

Ce nu înţeleg oamenii? Că, odată ce este consumat, produsul îşi pierde din valabilitate. Nu poţi să ceri ceva ce ţine de tremur şi să oferi nici măcar cutremur? Să dai la schimb doar plastic şi textil? Sufletul nu se cumpără, se îmbată, mai ales pe moment, însă pe termen lung se distruge, se consumă, se volatilizează. Cine minte mai mult? Nimeni! Pentru că toţi se mint pe ei. Pentru că toţi ne minţim în fiecare zi, atunci când ieşim pe uşă, când mergem la metrou, când suntem în taxi, în magazin, la muncă, dar mai ales între patru pereţi, căci miza asta e, să te minţi acolo unde doare cel mai mult, fix în mănunchiul suferinţelor, în crepusculul angoasei!

Poza de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *