facebook-logo

Sunt foarte multe persoane pe Facebook care nu mai au timp să respire în viaţa lor reală pentru că sunt mult prea ocupate cu viaţa lor virtuală. Majoritatea oamenilor nu folosesc reţelele de socializare în scopuri pragmatice, nici nu au de ce, nu au nici interese, ori pur şi simplu pot fi depăşite de miza unor astfel de mijloace. Mulţi nu ştiu ce înseamnă S.E.O de exemplu. Mulţi nu fac vânzări, nu se ocupă de strategii de implementare în publicitate. În principiu, la nivel mediu, reţelele de socializare sunt folosite doar ca mijloace de entertainment. Atât şi nimic mai mult.

Ei bine, din această perspectivă, o să tragem nişte fire argumentative. Ce se întâmplă cu femeile care sunt ahtiate după atâta imagine? Culmea, care nu le aduce de cele mai multe ori nici un beneficiu material, ori profesional. De ce consumă aşa de mult timp ca să întreţină o imagine virtuală şi nu una reală? Pentru că efectul de bumerang tocmai asta înseamnă – să schimbi foaia, să faci din viaţa reală, factuală, un mijloc pentru viaţa virtuală. Asta înseamnă, ca să folosim un exemplu banal, să mergi într-un club doar ca să arăţi lumii că ai fost acolo. Adică, preferi să faci un lucru, care vine dintr-o direcţie virtuală, pe care oricum nu-l faci din plăcere, doar ca să uniformizezi discursul creaţiei tale virtuale la cea reală. Mai departe, ajungi să-ţi iei un iubit tot pe considerente virtuale. Pentru că dă bine pe sticlă, ori să-l ascunzi, la fel, pentru că nu dă bine în real. În fond, vieţile oamenilor sunt banale. Şi sunt banale şi mizere, cum zicea Cioran, şi în Bahamas, dar şi în Bragadiru. Deşertul, angoasa, întrebările fundamentale – toate astea de fug toţi de ele vin peste tine oriunde te-ai afla!

Ce se întâmplă cu femeile care au succes pe Facebook? Consecinţa? Nu au succes deloc în viaţă reală. Se transformă în mijloace ale vieţii virtuale şi trasează bariere în viaţa reală. În încercarea de a mulţumi pe toată lumea, uită să se mulţumească pe ele. Ba mai mult, în nebunia de câştiga bani de Monopoly, se desfată cu like-uri pentru a măguli un ego ruinat, ahtiat după butaforie. Atât şi nimic mai mult.

Nimeni nu mai este spontan. Toţi fac calcule virtuale. Tot ce ţine de serendipitate este acum trasat într-o lume matematică goală, fără de sclipire. Totul este calculat. Orice întâlnire este planificată, nimic nu mai vine peste noi. Iubirea este la status. O găseşti pe profile, în funcţie de vârstă şi gust. E în raftul analitic al celor de la Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *