Nu ştiu cât de frustrantă este întrebarea pentru voi, dar se pare că pe unii îi interesează. Ei bine, în mod normal, închidem ochii pentru că încercăm să cuprindem basmul, lumea ireală şi tot ceea ce se învârte neştiut prin mintea noastră. Ne dorim să îmbrăţişăm irealul şi ne întoarcem inconştient la copilărie, la joacă, la neştiinţă, la ceea ce este tremur şi cutremur în noi. În fapt, trăirea este cea care te condamnă, te pune, te supune la orbire, la ceea ce este mai frumos în tine.

Dar mai există un motiv pentru care închidem ochii, şi acesta nu este tocmai demn de ceea ce am spus mai sus. Închidem ochii pentru că nu putem să ne imaginăm alături de persoana respectivă, pentru că ne este scârbă de gestul nostru, de halul în care am ajuns. Mulţi spun, în bună măsură, că închidem ochii pentru că trăim  cu adevărat, însă puţin recunosc că de cele mai multe ori ni se face scârbă, că în viaţa facem şi compromisuri, că ne vindem pentru o ţigară, sau o glumă. În zilele noastre, iubim în rate, punem gaj pe inimă, sechestrăm colţul nefast al existenţei şi îl falsificăm în taină, cu speranţa deşartă de a învinge ineluctabilul, de a ne strecura dincolo de minciună şi rău. Din păcate, ajungem să cădem pradă exact minciunii şi a imperativului de a fi un înger printre draci.

7 Replies to “De ce închidem ochii când ne sărutăm?”

 1. George ,cred ca partea cu scarboasa e valabila pentu cei mercantili… hai sa nu generalizam ca nu e cazul …sarutul este un contact foarte intim intre parteneri… chiar mai intim decat actul sexual in sine

 2. ar fi multe explicatii…insa dupa cum spuneam …hai sa nu generalizam :)… nu ne baga pe toti in aceeasi oala …. cred ca in final e treaba fiecaruia ce, cum , de ce si unde ….priveste personal pe fiecare … insa nu toti suntem la fel .

 3. A doua parte a postului tradeaza indignarea, domnule Colang (imi pare mie). E ceva care va revolta si, in ciuda faptului ca am incercat sa va descifrez, nu prea am reusit. Suntem in acest ,,hal” pentru ca…?
  Sunt de acord cu faptul ca sarutul se vrea a fi un contact intim intre parteneri. Ba mai mult, eu il consider ca fiind expresia cea mai sincera si curata a sentimentelor oamenilor, singura exceptie fiind, poate, iubirea materna, care, de altfel, nu isi are locul in discutia asta.
  Am observat ca va revolta, ca vi se pare nepotrivit cum ,,se saruta toti la orice colt de strada”. Sunt de acord. Si totusi…
  De asta inchid ei ochii? Pentru ca le este ,,scarba de gest”? Despre acei Ei este vorba? Despre cei care au transformat semnificatia sarutului intr-una a simplului act fizic? Sau despre noi toti?

  Gasesc antrenanta lupta cu randuri ale unor oameni inteligenti, si utila, dar uneori, cum este si cazul de fata, devine istovitoare. As aprecia mult sa ma ,,luminati” in privinta subiectului de mai sus. Am cam obosit…

 4. sunt de acord ca in societatea in care traim rar sarutul mai este asimilat cu inocenta si puritatea dragostei, de fapt dupa unele surse originea denumirii de sarut frantuzesc provine de la imaginea pe care o aveau anglo-saxonii despre francezii, acestia fiind considerati oameni promiscui, imorali care isi expun(indecent) iubirea in public.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *