trump-putin-1024

Încercaţi să-i puneţi pe Obama şi pe Putin în acelaşi plan, e ca şi cum ai avea un peisaj cu o pisicuţă fugărită de un buldog. Ştim toţi care cum ar fi câinele şi care pisica! Ei bine, pe acestă logică mizează Trump, de fermitate! Mai simplu spus, America începe să conştientizeze că Sistemul nu are vâna, e rece, nu poate să meargă de la sine fără un punct de fugă, exact ca în geometria proiectivă. Să nu ne îndepărtăm prea mult de Desmond Morris şi ideile sale legate de gândirea tribală, noi suntem organizaţi tot pe principii de haită, să nu mai vorbim de partide, unde Seth Godin face o analiză interesantă în sa cărticică Triburi: avem nevoie de tine să ne conduci, iar Balandier în Scena Puterii duce jocul  înţelegerii la un alt nivel. Mai simplu spus, sistemul american are nevoie de un personaj  pe măsura figurii lui Putin. De aia prinde discursul său, pentru că a fost adus acolo să vândă nişte iluzii născute din crepusculul creierului reptilian.

Într-un fel, canibalismul, hobbesian-ismul american era anormal fără un Trump. Nu există zi fără să fie un măcel pe străzi, nu este clipă fără haos şi fără de Breaking-News. În acest sens şi pe această logică ar fi fost ciudat să nu apară un Trump. De aia, cei care gândesc şi deţin lumea în care trăim au ajuns la concluzia că bărbaria vinde, este seducătoare, nu neapărat circul, ca în vremea romanilor, nu, barbaria rafinată, aproape de om, dar care-l desfiinţează cu orice ocazie. Aproape în sensul că este înrădăcinată în instinct şi ucide cu sânge rece. Aproape, pragmatic, pentru că o face subit!

Sincer, pentru mine, nu este important dacă o să iasă Trump, eu văd tot acest dans în sensul în care America ţine să iasă dintr-o baltă stătută, evident la nivel imaginar, pentru că aici se duce o luptă când e vorba de politică, în imaginarul colectiv. Deci, ca o să fie Trump, că nu o să fie, nici nu mai contează, următorul o să taie în carne vie şi, culmea, s-ar putea să fie chiar ăla mai milos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *