Este mediatorul dusmanul avocatului

Mi se pare logic, într-o lume bombastică, unde ego-ul personal e umflat la orice pas, ca o campanie să pună accentul pe acel dicton naiv – Votul tău contează! Adică, în subsidiar, tu eşti un om important, fără de tine misterul lumii universale nu ar putea fi desăvârşit. Nimic mai stupid! Şi mă uit la îndârjire, au convins şi cântăreţi, pe categorii, să îndemne lumea să iasă la vot.

Dar care este miza reală? În esenţă, votul nu trebuie să fie ideal, votezi dacă ai ceva de câştigat, cât mai concret! Dacă chiar ai de câştigat, atunci du-te şi votează! Repet, dacă chiar ştii că imediat după vot ai de câştigat, atunci votează! Asta înseamnă totuşi să fii deja înscris într-un partid, iar raţionamentul de mai sus să nu conteze, pentru că oricum ieşeai la vot. Deci? Cui îi este adresată campania? Naivilor? Indolenţilor? Nu, idealiştilor! Cei care au de câştigat concret, o vor face şi fără această campanie de doi lei. Şi atunci, trebuie să fie ceva făcut pentru idealiştii care nu au nimic  de câştigat. Adică, pentru cei care a doua zi vor avea frigiderul la fel de gol ca înainte să intre în secţia de votare.

Încă un lucru! Toţi cei care îndeamnă oamenii la vot, formatorii de opinii, aruncătorii de idei din piaţă, demagogii şi aşa mai departe, să nu credeţi că o fac din iubire de ideal, să nu credeţi că ies din casă pentru că au citit Republica lui Platon, să fim serioşi, o fac pentru că sunt plătiţi să-şi mişte fundul, practic sunt condiţionaţi de vot ca să vomite în continuare.

Să nu mai vorbim de intelectuali care, dintr-o dată, ca să vezi, îşi aduc aminte că trebuie să voteze, ori actori, ori tot felul de indivizi, plăsmuitori, cum îmi place mie să-i numesc, toţi ţin să ne reamintească, să ne destupe intelectual că votul nostru contează. Oamenii ăştia chiar sunt simpatici, nu?

Într-o lume în care Chomsky vorbeşte vădit de la pupitrul celor de la Naţiunile Unite şi arată cum legea internaţională este călcată masiv în picioare, într-o lume în care se anexează ţări, aşa după cum i se scoală unui tiran, într-o lume în care se moare masiv din indiferenţă, ori din lăcomie, într-o lume în care se inventează boli de companii ca să vândă medicamente şi să se îmbogăţească pe spinarea idioţilor care suferă de „anxietate socială”, într-o lume în care totul este pâine şi circ, bere şi valută, ce credeţi, chiar contează votul dumneavoastră?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *