robinwilliams-530

Robin Williams. Cum e posibil?  – se întreabă toţi! Simplu. Niciodată, dar niciodată, din exterior nu ai cum să pătrunzi în interiorul cuiva. Din afară, totul e perfect. Şi asta pentru că suntem centraţi mereu pe ce spune lumea, cum ne vede lumea, în ce fel suntem gândiţi. Astea sunt lucruri care ne macină, dar care ne şi îndepărtează de noi.

Toţi cei care se sinucid o fac pentru că, undeva, au impresia că există un sens al vieţii. Şi nu numai ei. La nivel de vite, toţi cred că există un sens al vieţii. De exemplu, pentru un idiot, sensul vieţii este o maşină şi  un lanţ. De unde rezultă nişte beneficii, nişte gagicuţe şi o stimă de sine ridicată. Pentru un intelectual, poate fi activitatea academică. Pentru politician, monumentalizarea ego-ului. Pentru un ţăran, cultivarea conservatorismului. Aici, paradoxul, după cum o spune Veblen, intră şi bogătaşii avari – pentru că niciunul nu vrea să renunţe la privilegiile acumulate. Şi atunci, evident, ţin în braţe ideologia conservatoristă.

Cioran, care a fost blamat de toţi cei care nu ştiu să citească, pentru că făcea lobby pentru sinucidere, a spus un lucru interesant – nu există un sens al vieţii. „Cum? Ar spune vitele! Nu există? Asta înseamnă că ne îndeamnă la moarte,nu?” Evident că nu! Dacă vreţi, singurul sens al vieţii este că nu există un sens al vieţii. Şi dacă nu există, atunci nu există nici motive reale ca să te sinucizi. În schimb, dacă există motive, nu există şi motive reale să o faci? Pentru un romantic incurabil mereu sensul vieţii o să fie reprezentat de persoana iubită. Dacă ea dispare, atunci dispare viaţa, deci nu mai are motive să fie în viaţă! E logică de doi bani!

Sigur că, în esenţă, suntem oameni şi ne lăsăm conduşi de astfel de gânduri. Fiecare după pâlpâire… Dar o facem! Ideea, totuşi, care ar trebui să se sustragă de aici, ţine de faptul că din exterior totul este perfect. Şi asta pentru că mereu ne privim critic pe noi înşine, iar pe ceilalţi cu invidie sau veneraţie. Să nu uitaţi, persoanele care strălucesc cu adevărat sunt cel mai aproape de deşert. De acolo vine şi talentul, totul. Nu din medie, media este pentru judecată facilă şi locvacitate. Atât şi nimic mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *