images

Un nou proiect de lege îmi stârneşte atenţia: Persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se prezinte la operatorul de telefonie mobilă cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului. În schimb, cei care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela. Vai! Nu se poate, câtă strălucire!

Motivul? Chipurile astfel vor putea fi prinşi mai uşor hoţii! Acum, să fim înţeleşi, de când logica binelui a fost mai inventivă decât logica răului? Pune un om să facă bine, ori să facă rău – oare la ce o să se priceapă mai bine? Cât de uşor e să distrugi un lucru şi cât de greu e să-l construieşti? E în natura umană entropia, barbaria, destrucţia, nici măcar heideggeriană. Posibilităţi pot fi nelimitate să fentezi situaţia. Băieţii cu logica răului vor fi găsit deja soluţii. Sunt convins!

Să fim serioşi! Motive se pot găsi, logic vorbind, o mie, mai greu însă când le pui în acelaşi plan cu intenţiile reale. Să ne gândim, dacă o societatea de telefonie mobilă are acces la o asemenea bază de date… nu devine cumva un zeu pe Pământ? Cum să mai bage pe gât nişte oferte, să mai facă abuz, să mai scotocească adânc în visteria omului de rând!? În plus, serviciile secrete, pe lângă Facebook, or să mai aibă acces şi la telefoane, asta ca adaos aşa. Nu că nu ar avea deja. Dar ce-i mult nu strică!

Nimeni nu spune că societatea trebuie să fie lăsată în paragină, dar nici să spunem că nişte cartele pe bază de buletin or să oprească terorismul. În fond, un terorist inteligent foloseşte porumbelul, găseşte soluţii, nu vorbeşte ca boul în telefon! Mai ales că sunt sisteme moderne de urmărire care interceptează în funcţie de cuvinte cheie! În fine.

Un astfel de proiect îngrădeşte clar libertăţile cetăţeanului. Ştiu, e şi în alte părţi aşa, dar asta nu înseamnă că tot ce este dincolo este şi veritabil! Nu tot ce este împrumutat este de valoare! În plus, statul, prin excelenţă, împrumută, istoric vorbind, şi născoceşte mereu noi mijloace de supraveghere şi de manipulare. Asta de când lumea! De la pâine şi circ până la Facebook! Iar acum…cartele pe buletin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *