Cartea poate fi cumpărată de aici

În 2011 am scris o carte despre barbaria contemporană, era o viziune nihilistă asupra lumii, nu avea un apel la morală direct, ci mai degrabă era o aplecare distructivă asupra lumii. Era cartea care avea să dea naștere acestei cărți – Dimensiuni și perspective etice asupra barbariei actuale. Astfel, după mai mulți ani, mi-am dat seama că barbaria are o noblețe a ei, are un parcurs cultural, are o articulare, deci nu este ruptă în totalitate de tot ce înțelegem noi prin valori morale.

În acest sens, barbaria actuală a devenit practic un prilej de a scoate la iveală valorile morale. Sigur că, în carte, nuanțarea a fost trasă înspre o lume distopică, dar cu scopul real de a ajunge la fundamente. O carte de morală trebuie, înainte de toate, de retorică, să tragă un semnal de alarmă, altfel ar fi doar o analiză banală asupra unor fenomene, adică o hermeneutică lipsită de conținut axiologic.

Specialiștii ar spune că așa ar trebui să fie, însă pe mine m-a interesat, mai înainte de orice, mesajul – să încercăm să ne întoarcem mereu la noi, să nu mai încercăm să ne depășim cu orice ocazie, să ne dăm seama că alteritatea face parte din noi, că dimensiunea morală nu este pur egotică și așa mai departe. Este, în fond, un apel la sinceritate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartea a apărut la Editura Eikon și începând cu 2019 o să fie în toate librăriile din țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *