Problema apare insa tot cand cele doua planuri se intrepatrund. Pentru ca, in cazul normei de mai sus, s-a intamplat ca juridicul sa-si dea mana cu eticul. Ce facem insa cand morala ne arata contrariul? Sau cand juridicul ne arata contrariul? Avem situatii cand cele doua nu-si dau pur si simplu mana, nu intra in acord. De unde apar si cele mai enervante situatii.
Era un caz acum cativa ani, cand un reporter il intreba pe un politician daca este moral sa ia bani pentru chirie, desi el are proprietate in Bucuresti, mai precis in Ilfov. Raspunsul politicianului era simplu: “Domne, e legal?” Ei bine, in fata acestui raspuns, reporterul a aclamat: “Dar e moral sa iei bani pentru chirie si tu sa stai aici, la doi pasi?” Continuarea politicianului: “E legal!?”.
Si acum revin la problema reala a societatii. Sigur ca normele nu pot fi puse in acord mereu, dar am impresia ca politicul se tot foloseste de aceasta “situatiune” tocmai pentru a cultiva un demers, sa-i spunem lasciv. Pentru ca e convenabil, ca de obicei, doar politicului.