Dacă ajungi să vorbeşti cu câteva femei, cu mai multe…după caz, nu ai cum să nu remarci sintagma „Nu ştiu dacă vrea ceva serios”. Aproape că ajungi să-ţi spui că toţi bărbaţii sunt neserioşi, iar femeile toate sunt serioase. Şi auzi asta şi la o puştoaică de 20 de ani şi la una de 37. Ceea ce înseamnă că e o caracteristică mai mult decât generică – femeile vor ceva serios! Dar ce ascunde această sintagmă? Ori, mai precis, cuvântul „serios”? Ascunde un adevăr destul de interesant, pentru că aici apare ca un soi de eufemism – tipele astea vor să se mărite! Deci, sintagmele de genul: „nu ştie ce vrea”, „încă nu şi-a dat seama ce vrea”, „nu vrea să trecem la următorul nivel”, „nu e serios”, „e neserios”, „nu pot aştepta să fie serios” – sunt menite pentru a spune că ideea de familie (stabilitate) este mult mai seducătoare decât ideea de iubire. Şi dacă se întâmplă să fie şi iubire, cu atât mai mult! Dacă nu…nu prea contează!
Ce e trist? Că vorbim de emancipare, că încercăm să ne rujăm şi să ne fardăm, dar venim cu o mentalitate de haită. Dacă iubirea ar fi pusă înainte, atunci puştoaicele nu ar mai folosi acelaşi limbaj ca femeile trecute prin viaţă. E clar o chestiune de genealogie, dacă vreţi, tipic femeiască, dar oare este într-adevăr benefică pentru Femeie, chiar poate să ajute femeia cu adevărat? Câte femei nu s-au aruncat în mirajul măritişului, doar de dragul căsniciei, câte nu au renunţat la viaţa lor, la opţiunile lor profesionale, iar pe urmă au sfârşit bătute şi aruncate în stradă?! Destule! Şi asta deja nu mai este vina bărbatului-gorilă – dacă accentul cade doar pe stabilitate, „adică pe primul venit, primul servit”, atunci primeşti ce culegi, draga mea!
Sigur că gorila are vina ei, masculul care calcă în picioare! Dar nu te poţi elibera decât dacă eşti sinceră cu tine, cu sentimentele tale, nu cu proiecţiile tale. Dacă te vezi într-un cadru, ca şi cum ţi-ai proiecta un job, ceva banal, deja falsifici posibilitatea realităţii – care oricum poate fi mult mai fascinantă decât idealul produs de tine! Realitatea are darul de a fi mult mai fascinantă decât iluzia fantasmelor! Şi atunci, dacă totul este „neserios”, când nici nu ţi-ai şters mucii, ori nu te-ai copt deloc deşi ai trecut prin viaţă, e clar că avem o problemă – nu poţi să permiţi fapticului să-ţi invadeze viaţa dacă te laşi cuprinsă de scenarii banale!