Despre omul mizerabil

Culmea, nu toţi suntem la fel. Dacă e banal enunţul, nu înseamnă că nu reflectă o realitate concretă. Pe de altă parte, nu înseamnă că toţi suntem autentici în felul nostru. Dacă ar fi aşa, atunci nu ar exista plăsmuitori, creatori, artişti genuini. De masă, a la Umberto Eco, se vor fi găsit la orice pas. De unde rezultă că unii chiar sunt interesanţi, domne, chiar au ceva de spus, chiar sunt speciali, au un simţ al lor.

Cel mai trist este când valorile sunt extrem de joase, iar femeile au acces la o lume deja schiţată. Turmele nu sunt autentice, nu au cum să fie. Deci, dacă ai avut „norocul” să întâlneşti numai bărbaţi din medie, femeie fiind, o să fie mai greu să sortezi în mod esenţial copia de tot ce este genuin.

Aşa se face că, oricând, poţi să ratezi un om genial doar pentru că l-ai aşezat într-un pat al lui Procust. Pe aceeaşi logică, poţi să umfli un idiot, doar din dorinţa de a avea parte de ceva fenomenal. Şi atunci ce facem? Cum ne dăm seama dacă alegerile pe care le facem sunt corecte? Mai ales într-o lume lipsită de fundament axiologic. Răspunsul? Nu ştim! Totuşi, fentăm!

Un fenomen care s-a născut din nervozitatea faptului că femeile nu ştiu cum să aleagă e următorul – toţi bărbaţii au fost aruncaţi în „medie”. De aici, orice alegere putea să fie genuină. Dacă bolovanul avea puţină sclipire, comparativ cu „media”, era bun de luat în seamă. Când apărea altul, imediat era retrogradat în „medie”. Şi tot aşa.

Practic, femeile şi-au asumat rolul de a fi bărbaţi. De aia vezi o „intelectuală” că scuipă seminţe pe stadion; pentru că media o obligă să facă asta! De aia, tot ce înseamnă spectacol autentic este firesc aruncat în derâdere; pentru că femeia se raportează doar la medie şi nu mai are repere reale de care să se poată agăţa. În fond, toţi bărbaţii sunt nişte porci, nu? Şi dacă sunt, să stăm în relaţii în care suntem înşelate, să acceptăm orice! Invers, să spurcăm totul, mai ales că „simţim” că ceva nu este în ordine, dar să nu deschidem subiectul, doar să presupunem, că doar „ştim cum sunt bărbaţii”. Şi uite aşa, rostogolim nimicnicia vieţii. Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *